SUSŢINEREA ŞI ÎNCREDEREA OAMENILOR ESTE CEL MAI IMPORTANT LUCRU

  • 30.10.2023

Interviu cu Adrian Albu, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, despre campania electorală care e pe final, discuțiile cu chișinăuienii și oferta electorală. 

T: Domnule Albu, se apropie de final campania electorală. Cum a fost această campanie pentru dvs.?

A.A.: Am o campanie printre oameni și pentru oameni, cu întâlniri și interacțiune zilnică cu cetățenii. Pornind de la discuțiile pe care le-am avut-o cu oamenii, consider că este o campanie bună. Simt un interes real din partea chişinăuienilor pentru platforma mea electorală, pentru soluţiile pe care le-am identificat în cazul mai multor probleme importante, pentru echipa cu care merg să asigur buna administrare a municipiului Chişinău. Acest interes din partea locuitorilor capitalei a reprezentat pentru mine încă o dovadă că decizia de a candida a fost una corectă – oamenii îşi doresc alte abordări în administrarea municipiului Chişinău, profesioniste și responsabile, iar noi le oferim.

Totodată, din punctul de vedere al prestaţiei actorilor politici, campania a fost departe de a fi numită una corectă. Avem candidaţi care nu se sinchisesc să folosească resursele administrative, avem şi populişti, care, prin prestaţia lor, au demonstrat lipsă totală de respect faţă de chişinăuieni, avem şi candidaţi ghidaţi de alte interese decât cele ale locuitorilor capitalei etc. Mi-am dorit ca această campanie electorală să fie o competiţie a programelor, ideilor, soluţiilor pentru problemele chişinăuienilor. Astfel alegătorii pot face o impresie maximal obiectivă despre ce reprezintă fiecare candidat, fiecare echipă, fiecare program. Şi în acest caz alegerea, evident, ar fi fost una maximal conştientă şi obiectivă. Dar, avem ceea ce avem. Dacă unii au înţeles că scopul campaniei electorale este altul decât competiţia programelor, ideilor şi soluţiilor, îi priveşte. Până la urmă ei astfel şi-au manifestat atitudinea, care constă în lipsa de respect faţă de locuitorii capitalei.

T: Aţi spus că aţi avut o bună comunicare cu locuitorii capitalei pe durata campaniei electorale. Aţi putea spune care trei probleme îi preocupă cel mai mult?

A.A.: Fără a face un top, pot spune că cel mai des locuitorii capitalei se arată nemulţumiţi de faptul că Chişinăul e sufocat de traficul intens; de tarifele exorbitante pentru gaze, energie electrică şi termică; de nivelul scăzut de protecţie socială. Desigur, sunt şi alte probleme, dar acestea trei, cu siguranţă sunt cele mai mari. Iar programul meu electoral oferă soluții bune pentru toate aceste probleme.

T: Dvs. ce le spuneţi chişinăuienilor când sunteţi întrebat de aceste probleme?

A.A.: Că le voi soluționa! Am viziune, capacitate şi dorinţă. Spre exemplu, pentru a soluţiona problema traficului intens, care afectează sute de mii de persoane, trebuie construită centura electrică de ocolire a oraşului. Noi avem deja pregătit proiectul în acest sens. Astfel, timpul de deplasare prin Chişinău se va reduce de minimum două ori, iar legăturile dintre sectoarele orașului şi dintre capitală şi suburbii vor fi eficientizate. De asemenea, oamenii vor putea ajunge dintr-un sector în altul fără a trece prin oraş şi fără transport rutier. Apropo, proiectul va fi implementat în cadrul unui parteneriat public-privat.

Soluţie pentru problema tarifelor exorbitante pentru gaze, energie electrică şi termică, de asemenea, există. Noi propunem crearea întreprinderilor municipale care vor obţine licenţă pentru procurarea şi distribuirea gazelor şi a energiei electrice. Apoi, se va negocia la direct cu furnizorii și producători pentru a obţine un preţ mai mic. Iar aceasta va permite de diminuat şi tariful la energia termică.

La fel e şi în cazul protecţiei sociale. Am declarat că pentru mine şi echipa mea acest domeniu este o prioritate, de aceea am elaborat un set de măsuri în susţinerea mai multor categorii importante din capitală. Astfel, fiecare persoană social-vulnerabilă va primi compensaţie de 1000 lei în perioada rece a anului; pensionarii – 100 lei lunar pentru procurarea pâinii; familiile cu mulţi copii – o indemnizaţie unică de 10 000 lei; elevii din clasele 1-9 vor fi alimentați gratis.

De asemenea, vor fi lansate următoarele programe sociale: „Mâncare pentru copii până la vârsta de doi ani”, „Glucometre pentru bolnavii de diabet şi pentru femeile însărcinate”, „Protezare dentară pentru pensionari”, „Asistent personal pentru îngrijirea bolnavilor”, „Suport în procurarea aparatelor auditive”.

Repet: problemele serioase cu care se confruntă chişinăuienii vor fi soluţionate, pentru că am viziune, capacităţi şi dorinţă.

T: Câte dintre problemele reale cu care se confruntă capitala se regăsesc în oferta dvs. electorală?

A.A.: Oferta electorală cu care mergem în aceste alegeri este una complexă şi reprezintă, în egală măsură, viziunea echipei noastre privind modul în care pot fi soluţionate problemele capitalei, dar şi se pliază perfect pe aşteptările chişinăuienilor. Noi suntem în contact permanent cu oamenii, ştim ce aşteptări au, cunoaştem ce-i frământă etc. și, important, avem soluții pentru a face viața lor mai bună, iar municipiul Chișinău, un oraș în care este confortabil să trăiești și cu care te poți mândri. Toate aceste aşteptări se regăsesc într-o formă sau alta în oferta noastră electorală. Vă amintesc şi cu această ocazie că în platforma electorală cu care mergem în aceste alegeri se regăsesc soluţii concrete pentru: asigurarea eficienţei energetice a Chişinăului; transformarea capitalei în una mai ieftină pentru chișinăuieni; asigurarea condiţiilor necesare ca Chişinăul să devină grijuliu și incluziv şi să facă faţă celor mai importante nevoi ale cetățenilor; depăşirea gravelor probleme de infrastructură; transformarea Chișinăului într-un oraș transparent și participativ, dar şi într-un oraș favorabil mediului de afaceri etc. Din comunicarea cu oamenii, vă pot spune că soluţiile cu care venim sunt apreciate, iar aceasta ne dă încrederea că vom reuşi în implementarea agendei ambiţioase, dar realiste pe care o avem. Căci, cel mai important este susţinerea şi încrederea oamenilor.

T: Am observat că în această campanie electorală s-a vorbit mult despre candidaţii la Primărie şi prea puţin despre candidaţii în Consiliul Municipal Chişinău…

A.A.: Aveţi dreptate şi acest lucru e regretabil, pentru că rolul Consiliului Municipal este la fel de important ca şi cel al primarului. Fără susţinerea Consiliului, primarul prea puţine poate face. Noi mergem cu acest mesaj în campania electorală. Mai mult chiar, am prezentat nu doar candidaţii, ci şi rezultatele echipei socialiste din CMC din 2015 şi până în present, adică în ultimele două mandate. Nu cred că vreun partid se poate mândri cu rezultate mai frumoase şi benefice chişinăuienilor în măsura în care se poate mândri echipa socialiștilor. Sunt sigur că și în viitoarea componenţă a CMC socialiştii vor avea un cuvânt greu de spus. Vom continua să implementăm soluţiile noastre pentru problemele capitalei, aşa cum am făcut-o constant în ultimii opt ani şi sunt sigur că vom avea rezultate la fel de bune ca şi până acum.

T: Ce aşteptări aveţi în raport cu alegerile din data de 5 noiembrie?

A.A.: Dacă, prin utilizarea masivă a resurselor administrative și din alte considerente, campania electorală este compromisă, sper ca măcar alegerile propriu-zise, ziua votării să întrunească un minim de condiţii care să ne permită să le numim libere și corecte. Mă refer la încălcări şi abuzuri care sunt posibile chiar în ziua votării. Ştiu să tentaţiile unora de „a umbla la rezultate” sau de a încerca să influenţeze rezultatul direct în ziua votării sunt mari. Apelul meu pentru aceştia este unul simplu, dar cât se poate de clar: Tot ce trebuie să conteze este voinţa poporului, de aceea înfrânaţi-vă pornirile nesănătoase şi permiteţi oamenilor să decidă singuri pe cine vor să vadă în fruntea comunității în care locuiesc în următorii patru ani!

Am un mesaj pentru toți cetățenii, atât cei din municipiul Chișinău, cât și din întreaga țară: Voi acum aveți puterea supremă, să decideți prin vot cum vreți să arate localitatea în care locuiți, cine să o conducă. Voi decideți dacă în fruntea localității va fi un populist, lipsit de viziune și fără pregătire profesională, ori o persoană responsabilă, cu experiență și pregătire profesională bună, cu viziune și soluții la problemele comunității și cu o echipă puternică în spate. Vă îndemn pe toți să ieșiți la vot și să alegeți pe cel mai bun.

Pentru Chișinău va fi mai bine!

https://tribuna.md/2023/10/30/adrian-albu-sustinerea-si-increderea-oamenilor-este-cel-mai-important-lucru/