ADRIAN ALBU: NOI AM IDENTIFICAT MAI MULTE SOLUŢII COMPETENTE PENTRU PROBLEMELE DE INFRASTRUCTURĂ DIN CHIŞINĂU

  • 12.10.2023

Adrian Albu, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, a identificat soluţii competente pentru problemele de infrastructură din Chişinău. Despre aceasta el a declarat în cadrul unui interviu pentru OFICIAL.md, informează TRIBUNA. 

Potrivit spuselor sale, un programul cu care va veni în acest sens va fi denumit generic „Stop ambuteiajelor în Chișinău”. „Una din soluții ar putea fi revizuirea rutelor din capitală, ceea ce va conduce la o reorganizare mai eficientă a traficului în Chișinău. În plus, vom motiva cetățenii să folosească mai des transportul public, care va deveni mai confortabil, mai sigur și mai previzibil. O altă soluție pentru problema ambuteiajelor va fi – renovarea drumurilor pe timp de noapte și în termene cât mai restrânse. Reparația interminabilă a drumurilor cu închiderea multor artere cheie ale orașului în timpul zilei creează un disconfort enorm locuitorilor capitalei și duce la o creștere constantă a numărului de ambuteiaje. Anume din acest motiv ne vom strădui să îndeplinim lucrările de reparație pe timp de noapte și în cel mai scurt timp posibil. Reducerea ambuteiajelor va contribui la îmbunătățirea calității aerului în capitală și la creșterea nivelului de satisfacție al locuitorilor săi”, a declarat el.

Un alt program va fi „Parcări simple și sigure”. „În cadrul acestui program, vor fi realizate proiecte de creare a locurilor de parcare suplimentare în toate sectoarele capitalei, unde acestea sunt necesare, prin implementarea unor soluții avansate, a practicilor altor țări și utilizarea rațională a spațiului. Vom folosi orice posibilitate de a construi parcări subterane și multietajate. Drumurile trebuie eliberate de mașini pentru a asigura circulația liberă a transportului, la fel ca și grădinile și curțile din fața blocurilor, planificate din start pentru petrecerea plăcută a timpului liber de către chișinăuieni. Pentru a realiza o administrare eficientă, cu sprijinul și asistența fracțiunii socialiștilor din Parlament, vom crea un „Serviciu municipal al parcărilor”, a declarat Adrian Albu.

Încă un program important din acest punct de vedere va fi „Curtea mea confortabilă”. „În cadrul acestui program municipalitatea va ajuta cetățenii și asociațiile de locatari să-și amenajeze curțile și să le transforme în spații confortabile de petrecere a timpului liber. În realizarea acestui scop, municipalitatea va oferi grupurilor de inițiativă ale cetățenilor și asociațiilor de locatari servicii de design și alte tipuri de sprijin necesare pentru transformarea curților noastre în spații de agrement confortabile pentru chișinăuieni. Împreună vom putea reamenaja anual cel puțin 50 de curți, în fiecare sector al orașului”, menţionează Adrian Albu.

De asemenea, candidatul PSRM îşi propune să asigure implementarea abordării „Chișinăul inteligent – Smart City”. „Echipa noastră va asigura finalizarea, consultarea și aprobarea în anul 2024 a Planului Urbanistic General al Chișinăului, care stă la baza dezvoltării adecvate a orașului. Abordarea deschisă a problemelor legate de dezvoltarea orașului ne va permite să eliminăm barierele inutile din administrație, serviciile municipale, precum și din interacțiunea dintre oraș și locuitorii săi. Datorită inovațiilor și tehnologiilor moderne, Chișinăul va deveni un oraș inteligent în care este confortabil să trăiești”, susţine Adrian Albu.

Printre alte măsuri relevante în acest context, candidatul PSRM menţionează: punerea în aplicare a sistemelor inteligente de gestionare a transportului, a semafoarelor și a serviciilor publice pentru optimizarea fluxurilor de transport și reducerea ambuteiajelor; crearea aplicaţiei gratuite „Orașul în telefonul meu”, care va permite locuitorilor Chișinăului să urmărească circulația transportului public în oraș; instalarea stațiilor publice de alimentare a automobilelor electrice; asigurarea accesului în format electronic la mai multe servicii ale orașului, pentru confortul cetățenilor.

https://tribuna.md/2023/10/12/adrian-albu-noi-am-identificat-mai-multe-solutii-competente-pentru-problemele-de-infrastructura-din-chisinau/